|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Velikost paprik a jejich chuť můžete ovlivnit pomocí správného hnojiva 

Velmi účinné hnojivo na papriky si vyrobíte doma z obyčejné křídy. Papriky vám budou růst téměř před očima

17. srpna 2022 10:52 / Pixabay
 0   0
Pěstování paprik patří obvykle k těm náročnějším. Je to nejspíš z toho důvodu, že má tato rostlina poměrně vysoké požadavky na stanoviště, výživu, zálivku či jinou péči. Pakliže se zrovna potýkáte s tím, že vám plody nedozrávají či rostlina celkově málo plodí, pak je tento článek přesně pro vás. Podělíme se s vámi o jedno doslova zázračné přírodní hnojivo, které udělá s paprikami divy.

Paprika (Capsicum) je rod rostliny z čeledi lilkovitých. Pochází z tropické a subtropické Ameriky, odkud se zanedlouho rozšířila do celého světa. V dnešní době existuje přes 42 druhů paprik. Obecně je hospodářsky nejdůležitější druh paprika setá, jež je pěstována v mnoha různorodých formách. Dalšími významnými druhy jsou poté paprika křovitá a paprika čínská.

Papriky a pH půdy

Základním předpokladem úspěšného pěstování paprik je zajištění správné pH půdy. Je to z toho důvodu, že paprikám vůbec nesvědčí kyselá půda, ve které nedokáže rostlina asimilovat cenné látky. Jestliže tedy papriky špatně plodí nebo jsou malé či nedozrávají, pak se nejprve ujistěte, zda není problém právě v kyselosti půdy.

Pakliže je kyselost půdy v pořádku, pak je druhou možností vyrobit si velmi účinné hnojivo, které používaly už naše babičky. Jeho příprava je velmi jednoduchá, a pokud s ním papriky pohnojíte, za pár dní se vám začnou doslova zvětšovat před očima. Navíc budou mnohem šťavnatější, křupavější a voňavější.

Jak hnojivo vyrobit

Základem tohoto téměř zázračného hnojiva na papriky je obyčejná bílá křída. Na přípravu samotného hnojiva budete potřebovat následující:

  • sklenici o objemu 250 ml
  • nastrouhané obyčejné bílé křídy
  • 300 až 500 ml infuze hnoje (například kravského) nebo 1 litr travní infuze
  • 10 litrů stojaté vody

Jakmile budete mít všechny přísady připravené, jednoduše je smíchejte dohromady, přičemž dbejte na to, aby se všechny složky spojily a máte hotovo.

Jak hnojivo aplikovat k paprikám

Vyrobené hnojivo nalijte po jednom litru vždy ke kořenům každé jednotlivé rostliny papriky. Je vhodné, abyste před samotným hnojením půdu zalili, aby byla vlhká, neboť pak papriky lépe absorbují hnojivo. Již za několik dní byste měli vidět rozdíl. Rostliny budou mít nádherně zelenou barvu a obsypou se květy. Je to díky tomu, že křída obsahuje vápník, který působí jako skvělá prevence proti hnilobě. Já sama jsem toto přírodní hnojivo z křídy vyzkoušela a musím potvrdit, že papriky začaly dozrávat mnohem rychleji a navíc nebylo po škůdcích ani památky.

Draslík na podporu plodnosti

Výše uvedené hnojivo z křídy velmi rychle podpoří růst paprik a navíc je vyléčí od chorob, jež nemusí být klidně na první pohled viditelné. Aby byla péče o papriky kompletní, dopřejte jim ještě druhou zálivku, nyní bohatou na draslík. Ten totiž podpoří plodnost paprik. A jak na to?

Zhruba 500 ml obyčejného dřevěného popelu rozmíchejte v 10 litrech stojaté vody a nechte následně zhruba 24 hodin odstát. Máte hotovo. Přidávejte po jednom litru roztoku ke každé paprice. Nezapomeňte před hnojením půdu zalít, aby byla vlažná. Dále čtěte: Když nerostou a nedozrávají okurky, přidejte k nim osvědčené hnojivo z amoniaku, které zrychlí jejich vývoj.

Autorský článek, další zdroj: peppergeek.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu