Jak v srpnu prořezat ovocné stromy a keře, aby vám napřesrok plodily více než dříve. Zásadní je tvarovat korunu
Zejména u ovocných stromů má pravidelné prořezávání zásadní vliv na produkci plodů. Je to z toho důvodu, že správný řez prosvětlí korunu, díky čemu podpoří plodnost stromu po celé koruně. V opačném případě se stává to, že ovocný strom plodí pouze po obvodu, což rozhodně není žádoucí. Zároveň větší prosvětlení a vzdušnost minimalizuje riziko vzniku různých chorob či rozšíření cizopasných mechů.
Zásadní je tvarovat korunu
Ještě než se podíváme na jednotlivé typy řezů, tak je důležité zmínit to, že všechny řezy mají společné jedno - vážou se k udržování a tvarování vhodné koruny. Ta totiž bez zásahu nůžek brzy zarůstá. Výsledkem je poté to, že strom tvoří plodonosný obrost pouze po obvodu koruny. Tento obrost však předčasně usychá, čímž ovocný strom přestává plodit. Tak jak tedy ovocné stromy prořezat?
Nejprve výchovný, poté udržovací řez
Jan Zahradník, specialista na zahradnictví, pro Magazinplus.cz vysvětlit, že „v prvních letech po výsadbě ovocných stromů je potřeba provádět takzvané výchovné řezy. Díky nim si udržuje koruna mladých ovocných stromů každoročně dostatek plodonosného obrostu. Poté v pozdějších letech se o ovocné stromy pečuje takzvanými udržovacími či zmlazovacími řezy, které slouží k zajištění rovnováze mezi růstem a ideální násadou plodů.“
Jak letní řez provést
V srpnu, ideálně na konci, je potřeba u ovocných stromů odstranit nepotřebné výhony a dále zkrátit všechny zbytečně dlouhé výhony. Jan Zahradník doporučuje, abyste „v případě jednoletého stromku bez obrostu zkrátili větve na 70-80 cm, očka do výšky 40 cm vyslepte. U jednoletého stromku s obrostem zastřihněte více, a to na 80-90 cm, přičemž kmínek do 40 cm vyčistěte od obrostu i oček a výhon rostoucí v ostrém úhlu ohněte do polohy vodorovné.“
Pakliže máte dvouletý stromek, ten zkraťte na 100-120 cm, přičemž silné boční výhony zastřihněte a ty nevhodné ohněte. Poté, ve 2. a 3. roce je upřednostňováno ohýbání výhonu do polohy vodorovné před řezem.
Hlavní benefity letního řezu
Hlavní benefity letního řezu ovocných stromů spočívají v tom, že je utlumen vegetativní růst, a dochází ke hromadění asimilátů ve vytvořených poupatech, čímž je podpořena jejich přeměna na květní pupeny. Ve výsledku je díky letnímu řezu podpořena i na konci léta plodnost ovocných stromů, a také dochází k lepšímu vybarvení plodů. Dále čtěte: Srpnová výsadba ředkviček a další zeleniny: Jaké druhy vysadit, abyste sklízeli úrodu ještě na podzim.
Autorský článek, další zdroj: elitetreecare.com.