|  HOBBY
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Mazlíčci
Vyhnat cizí kočky ze zahrady není žádná sranda 

Vyžeňte cizí kočky ze své zahrady jednou provždy. Co udělat, aby se už nikdy nevrátily

02. listopadu 2021 10:21 / Pixabay
 0   0
Kočka je milovaným domácím mazlíčkem. To však platí pouze za předpokladu, že je vaše. Cizí kočka je ryze nevítaným návštěvníkem, a to kvůli škodám, které může napáchat. Poradíme vám proto, co zaručeně funguje. Udělejte to a budete mít od cizích koček navždy pokoj.

Pokud spatříte cizí kočku na zahradě či přímo v záhonu, pak rozhodně nadšením jásat nebudete. Kočky jsou na sice úchvatné a roztomilé bytosti, které dokážou své majitele potěšit, přesto však dokážou na zahradách nadělat spousty škod. Naštěstí existuje mnoho efektivních nenásilných metod, jak zaručit, že budou z vaší zahrady pelášit jedna báseň.

Jaké škody na zahradách kočky způsobují

I když jsou proslulé pro svoji ladnou téměř neslyšící tichou chůzi, tak mají v oblibě se právě v záhonech, ideálně v čerstvě nakypřené půdě nebo v nově vysázených rostlinkách, pořádně vyválet. A to není rozhodně jediné, co vám můžou zničit. Během svých her nebo lovů vám můžou kočky poškodit spousty okrasných květin nebo stromů. A pokud si zrovna váš záhon vyberou jako toaletu, pak musíte jednat ihned, nebo se jich už nezbavíte.

Cizí kočky vyženete aromatickými rostlinami

Kočkám doslova vadí hned několik rostlin kvůli jejich aromatické vůni, které my jako lidé s oblibou na zahradě pěstujeme. Jedná se například o levanduli, rautu vonnou, pelargonie, citronový tymián nebo například kopřivěnku psí lidově nazývanou „strašák koček“. Zkuste proto v první řadě vsadit na některou z těchto rostlin a vysaďte je tam, kde chcete zabránit vniknutí koček.

Umístěte pelargonie na parapety a rautu kolem cestiček

Pokud vás také trápí to, že vám cizí kočky chodí na parapety a promenádují se například na terasách, umístěte truhlíky s pelagoniemi přímo na parapety. Tyto květy jsou známé tím, že jsou velmi aromatické, což odpudí kočky už z velké dálky. Od koček tak budete mít pokoj raz dva. Oproti tomu rauta je zase ideální k tomu, abyste ji vysadili k cestičkám a všem hranicím pozemku. Bude skvěle fungovat jako přírodní odpuzovač koček.

Kopřivěnka neboli „strašák koček“ vypudí i cizí psy

Kopřivěnka je tajemná rostlina, o jejímž správném zařazení se stále vedou dohady. Někdo říká, že patří mezi africké barevné kopřivy, jiní zase tvrdí, že se jedná o druh rýmovníku. Co zůstává ale faktem, je to, že její aroma dokáže vypudit ze zahrady nejen cizí kočky, ale také psy. Kopřivěnka má totiž velmi silné aroma připomínající vůni eukalyptu, což zvířatům vůbec nevoní, doslova je to odpuzuje. Navíc je kopřivěnka na pěstování nenáročná a je velmi pěkná, tak ji rozhodně vyzkoušejte.

Další tipy na odpuzení koček ze zahrady

Někteří zahrádkáři se shodují na tom, že proti kočkám funguje skvěle jako přírodní odpuzovač kajenský pepř nebo nastrouhaná kůra z citrusů. Pokud se tedy chcete vydat touto cestou, tak kolem cestiček a záhonů nasypte tyto dvě suroviny a uvidíte, zda k vám už kočky nezavítají. Minimálně by silné pepřové a citrusové aroma mělo působit do té doby, než ho spláchne déšť. Dále čtěte: Sedm psích plemen, která byste si rozhodně neměli pořizovat, pokud máte děti.

Zdroj: housebeautiful.com, neighborhoodcats.org, davidsuzuki.org.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu