|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Směs koření připravená v hmoždíři je mnohem intenzivnější 

Máte doma starý mosazný hmoždíř? Udělejte si díky němu letošní Vánoce voňavější

22. listopadu 2019 12:57 / Internet
 5   0
Blíží se Vánoce a s nimi i doba pečení. Najde se u vás ještě starý mosazný hmoždíř, který sice nevyužíváte, ale je vám líto jej vyhodit? Je načase jej vytáhnout. Perníčky budete mít díky němu letos mnohem voňavější.

Historici tvrdí, že první hmoždíře používali lidé už před 35 tisíci lety. Tehdy je představovaly udusané důlky v zemi. Větší podobu hmoždíře, jak jej známe posledních sto let, znali lidé v období před třicetiletou válkou. A nádobám na stloukání koření zdaleka neodzvonilo. Výrobci přicházejí stále s novými typy i materiály, které mají v kuchyni pomoci docílit té nejlepší chuti sladkých pokrmů, ale i masa.

Jak starý hmoždíř vyčistit

Zatím jsou moderní hmoždíře v domácnostech k vidění jen zřídka, před desítkami let ale nechyběl jeho mosazný předchůdce snad v žádné domácnosti. A řada z nás jej stále doma má. V lepším případě slouží jako dekorace, v tom horším leží někde ukrytý na půdě. Aby znovu sloužil svému účelu, vyčleňte si jedno odpoledne a zkuste hmoždíř vyčistit.

Z domácích ingrediencí můžete vyzkoušet roztok vody se solí, kyselinou citronovou nebo octem, v němž necháte hmoždíř pořádně odmočit. Pokud babské rady nezaberou, mohou přijít na řadu chemické přípravky, které běžně seženete v drogerii. Nejčastěji se na čištění mosazi používá Sitol nebo Silichrom. Čistidlo naneste na hmoždíř a mírným tlakem měkkým hadříkem čistěte. Nechte působit a poté suchým hadříkem vyleštěte. Nezapomeňte ani na tlouček!

Chuť koření bude mnohem intenzivnější

A teď to hlavní: k čemu všemu renovovaný hmoždíř využijete? S blížícími se svátky především na přípravu perníkového koření. Dá se sice koupit hotové, ale pokud si dáte tu práci a podrtíte si své vlastní, nejenže nádherně provoníte svou kuchyň, ale na perníčcích to bude znát. Chuť čerstvé kořeněné směsi je totiž mnohem intenzivnější. Kdo jednou vyzkouší, nedá na hmoždíř dopustit.

Stejně dobře využijete starší hmoždíř na přípravu směsi na maso. Až budete nakládat maso, zkuste si v něm připravit kompletně marinádu, výsledkem budete mile překvapeni. V hmoždíři nadrtíte cukr, můžete utřít mák, roztlouct ořechy. Stejně tak si v něm nadrtíte léky, skořápky od vajíček do bioodpadu anebo rozbité baňky, pokud potřebujete pár třpytek. Hmoždíř je výborným pomocníkem pro přípravu bylinkového másla i pesta na těstoviny. Mít jej schovaný na půdě nebo jen na ozdobu je vážně škoda. Hezkou dekoraci si můžete naopak udělat z kuchařek. Jak na to, zjistíte zde.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu