|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Granitový dřez nabízí dobré užitné vlastnosti i stylový vzhled 

Častá volba do moderních kuchyní: Granitový dřez a jeho specifika

15. listopadu 2019 18:09 / Internet
 0   0
Granitový dřez se stal za poslední roky oblíbenou součástí majitelů nových kuchyní. Dokonale ladí ke každé lince, k dostání je totiž v nejrůznějších barevných odstínech. Víte, co od něj můžete očekávat?

Na rozdíl od nerezových i keramických dřezů jsou granitové dřezy poměrně těžké. Váží mezi 13 až 16 kilogramy, jejich tvrdost je na všech místech stejná. S větší hmotností je třeba počítat už jen proto, že jsou vyrobeny z přírodního kamene – převážně z žuly a křemene. Díky tomu jsou však stálé a vysoce odolné. Stylový vzhled je pomyslnou třešničkou na dortu.

Pozor na to, aby šlo skutečně o granit

Vysoká hmotnost kamene přináší další pozitivum, tím je nízká hlučnost. Pravdou však je, že tiché jsou při používání také dřezy z keramiky nebo širšího nerezu. Tenký nerez se naopak ani v tomto směru nemusí vyplatit. Pozor si ostatně dejte  také na „granit“ vyrobený z plastu s povrchovou úpravou podobnou kameni.

Granit prakticky nejde poškrábat

Granitový dřez má tu výhodu, že na něm tolik nejdou vidět škrábance, a to díky struktuře jeho povrchu. Ani poškrábat dřez se vám navíc hned tak nepodaří. Stopy může zanechat pouze těžké nádobí při posunování, ty jdou však poměrně snadno odstranit pomocí čisticího písku nebo jiných čistidel. Nemusíte se bát, když vám do dřezu něco upadne. Je poměrně bytelný, takže odolá.

Vyberte si typ, který vám vyhovuje

Na své si přijde ten, kdo bydlí v garsonce i majitelé velkých kuchyní. Prodejci mají v nabídce jednodřezy, stejné typy s přídavnou vaničkou, s okapem a stejně tak dvojdřezy. Díky barvivu, které se přidává při výrobě do pojiva, je možné dřez sehnat v nejrůznějších odstínech. Mezi nejoblíbenější patří krémová a antracitová, která může barevně splynout nebo naopak vytvořit příjemný kontrast se zbytkem kuchyně.

Na údržbu využijete olej i ocet

Údržba granitových dřezů není nijak náročná. Před prvním použitím i jednou za několik měsíců je dobré přetřít dřez hadříkem namočeným do menšího množství oleje, následně opláchnout a utřít dosucha. Po každém použití se pak doporučuje umýt dřez teplou vodou se saponátem a povrch jemně otřít.

Stane se, že na granitu zůstanou po čase skvrny od čaje nebo od kávy, světlý odstín mohou zabarvit i borůvky nebo červená řepa. Nejlepší je odstranit fleky co nejdříve. Problém může znamenat i tvrdá voda, která dá o sobě vědět zejména na tmavším povrchu vápenitými usazeninami. Na ty ale funguje osvědčený kuchyňský ocet, který si hravě poradí s kdejakými skvrnami. Chcete, aby dřevěná pracovní deska vypadala dobře i po letech? Poradíme, jak o ni pečovat.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu