|  BYDLENÍ
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Spotřebiče
Provoz indukčních varných desek je ekonomičtější než je tomu třeba u sklokeramiky. Na druhou stranu je jejich pořizovací cena podstatně vyšší. 

Indukční sporák má své klady i zápory

10. srpna 2017 09:10 / Shutterstock
 34   52
Indukční varné desky jsou velkým trendem, hlavně pro svou úspornost a bezpečnost. Na první pohled se nijak neliší od sklokeramických desek, ale rozdíly jsou velké. A to nejen v ceně. Pokud se rozhodnete pro indukci, měli byste vědět, že i tato moderní technologie má své mínusy.

I když je samotná indukční technologie hodně pokročilá, v principu vše funguje velmi jednoduše. V indukční desce je ukrytá cívka se silným magnetickým polem, které působí přímo na dno hrnce a tím ho ohřívá.

Výhody indukčních varných desek

1. Časová úspora

Dokonce i v porovnání s plynovými sporáky má ten indukční přibližně o 30 procent (některé i více) kratší dobu vaření. Rozhodně je to velké plus pro toho, kdo neustále někam spěchá.

2. Úspora elektrické energie

V porovnání se sklokeramickými zde dochází přibližně ke čtvrtinové úspoře elektřiny. Nevytváří se klasické teplo na předem určené ploše, ale dochází k působení přímo na hrnec položený na vařiči a ohřev pomocí elektromagnetické indukce.

3. Bezpečnost

Jsou podstatně bezpečnější, protože se nenahřívají, takže se přímo o ně nemůžete nijak spálit. Také začínají fungovat, až když na ně položíte nádobí se správným dnem, takže je náhodou nezapnete. Pak také mají různé bezpečnostní prvky a pojistky, ale ty najdete i u jiných typů, v tom převaha zas tak není.

Nevýhody indukčních varných desek

1. Speciální nádobí

Indukční sporáky vyžadují použití speciálního nádobí. Takže kromě pořízení varné desky je ještě nutno se nachystat na větší výdaje při obměně kuchyňského náčiní. Podmínkou fungování indukčního ohřevu je totiž magnetické dno na hrncích. Moderní nádobí ho obvykle už má, ale pokud máte nějaké starší modely, zřejmě vás nákup nových hrnců nemine.

2. Náklady

Je nutno si dobře promyslet, jestli nákup výrazně dražší indukční varné desky spolu s dokoupením nového nádobí nebude přeci jen ve finále dražší než úspora elektrické energie za x let, co ho plánujete používat či co předpokládáte bezporuchový provoz.

3. Údržba

Je nutno dbát na povrch vašeho sporáku, veškeré škrábance či jiná fyzická poškození výrazně snižují jeho životnost. Je dobré používat jen nářadí a prostředky k čištění takovýchto spotřebičů určené. Podobné je to ale i u sklokeramických varných desek.

4. Pozor na kreditky

Pokud si domů pořídíte indukci, dejte si pozor na kreditní karty a jiné předměty citlivé na elektromagnetické vlny. A zvláště pozor pokud je v domácnosti osoba s kardiostimulátorem. Jakákoliv neopatrnější manipulace poblíž desky je přeci jen riskantní.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu