|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Spotřebiče
Díky domácí pekárně přesně víte, jaké ingredience jste použili  

Domácí pekárna je skvělým pomocníkem. Umí nejen péct, ale také připravit marmeládu nebo jogurt

10. února 2021 12:13 / Pixabay
 0   0
Domácí pekárny prošly obrovským vývojem. Dnes umí kromě pečení chleba například připravit těsto na rohlíky, bagety, veky, mazance nebo buchty, připravit kvásek, marmeládu a dokonce i jogurt.

Domácí pekárna umožňuje jednoduchou přípravu čerstvého pečiva a je tak skvělým pomocníkem do každé domácnosti. Navíc díky domácí pekárně přesně víte, jaké ingredience jste použili a ušetříte peníze i čas. Stačí jen vložit ingredience do nádoby, nastavit program a dál se nemusíte o nic starat. Pečení s tímto spotřebičem zvládne opravdu každý.

Připravená směs nebo vlastní recept

Pro pečení chleba můžete využít už připravenou směs, kterou pořídíte v obchodě, ale můžete si připravit i vlastní podle receptu. Budete tak mít jistotu, že váš domácí chleba nebude obsahovat žádné chemikálie, barviva, náhražky či látky vyrobené z kopyt nebo lidských vlasů, jako tomu je mnohdy u produktů z obchodu.

Řada modelů na trhu nabízí i další doplňkové programy, jako je například příprava marmelády, sádla a škvarků, jogurtů atd. Ve většině pekáren lze také připravit maso. 

Pro koho je pekárna vhodná

Pokud si hodláte domácí pekárnu pořídit, možná budete mít v obchodě problém se ve výrobcích vyznat. Máme pro vás pár rad, které vám ve výběru pomohou.

Před samotnou koupí si vše dobře promyslete, ať si ve výsledku nepořídíte spotřebič, na který bude po čase jen sedat prach. Pokud víte, že se chcete stravovat zdravěji a nekvalitní chléb z obchodu do tohoto plánu jaksi nezapadá, případně vám chybí dostatečná nabídka celozrnného pečiva a je pro vás důležité vědět, co chléb na vašem talíři obsahuje, můžete si domácí pekárnu bez obav pořídit. Ocení ji také celiaci, kteří chtějí ušetřit na drahém bezlepkovém pečivu.

Velikost a kvalita pekárny

Zamyslete se nad tím, pro kolik lidí budete chleba péct. Některé pekárny zvládnou jen malé půlkilové chleby, v jiných zase uděláte i bochník o váze 1,8 kg. Pekárny obvykle umí jen buď malé chleby, nebo malé a střední a výjimečně zvládnou i ty největší pecny.

Pokud budete pekárnu využívat opravdu často, vyplatí se na kvalitě nešetřit. Levnější spotřebiče se mnohdy potýkají s nejrůznějšími nedostatky, jako je nedokonalé a hlučné hnětení, loupání povrchu formy, v některých případech se brzy začnou stírat popisky na ovládacím panelu. Nekvalitní plast způsobuje nepříjemný zápach a ideální není ani hliník. Pokud nechcete za chvíli pořizovat pekárnu novou, vsaďte na spotřebič s nezničitelným nerezovým tělem.

Záleží na počtu hnětačů?

Toto dilema je velmi jednoduché vyřešit. Pokud víte, že budete péct výhradně malé bochníky a zrovna se vám zalíbila konkrétní jednoháková pekárna, jistě vám postačí. Při zadělávání většího množství těsta už byste ale měli problém.

Pokud pokukujete po jednohákové pekárně jen proto, že chcete ušetřit v kuchyni místo, tak to je zcela zbytečné. Pekárny s jedním hnětačem bývají totiž až na výjimky prakticky stejně velké jako ty se dvěma.

Doplňkové programy a funkce

Naprostá většina pekáren má pevně přednastavené hlavní i doplňkové programy. Zjistěte si proto, jaké nabízí a jestli vám budou vyhovovat. Téměř všechny pekárny například disponují programem „marmeláda“, se kterým připravíte i sádlo a škvarky a různé kaše, ale jen některé nabízejí „bezlepkové pečení“ (bezlepkově upečete v jakékoli pekárně, akorát s programem nebo s možností libovolného nastavení je to pohodlnější).

U několika málo pekáren najdete také program na jogurt, takže vám úplně nahradí jogurtovač. Jiné zase umí bagety. V pekárnách lze bez problémů připravit i kuře nebo sekanou.

Funkce automatického dávkovače surovin vypadá lákavě, ve skutečnosti ji ale v praxi moc nevyužijete. U sklopných hnětačů pro změnu počítejte s vyššími nároky na údržbu.

Energetická náročnost

Pokud si budete chtít spočítat, jakou spotřebu má domácí pekárna, neřiďte se údajem o příkonu. Program přípravy chleba sice trvá několik hodin, ale nejvyšší spotřebu má pekárna jen při pečení. Za celý program se spálí orientačně 0,2 až 0,5 kWh a pekárna žere průměrně 5x méně než trouba. Psali jsme také: Na detailech záleží. Jak rozmístit v kuchyni spotřebiče, aby vás při přípravě jídla nezdržovaly

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu