|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Poslední týden školního roku bude chladný a deštivý 

Na teplé léto si budeme muset ještě několik dní počkat

24. června 2018 04:33 / Shutterstock
 0   0
České školáky čeká poslední týden školního roku a z pohledu počasí bude chladnější. Nouze nebude ani o dešťové přeháňky. Tvrdí to meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ochlazení ze závěru končícího týdne bude podle odborníků pokračovat i v následujícím týdnu. Během příštího víkendu se teploty opět dostanou k letním hodnotám a poté bude následovat týden s průměrnými až lehce nadprůměrnými teplotami. Poslední dva týdny předpovědního období přinesou průměrné teploty.

"Období od 25. června do 22. července jako celek bude teplotně průměrné. Více srážek očekáváme v nejbližším týdnu a pak v třetím předpovědním týdnu od 9. do 15. července. Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období od 25. června do 22. července bude nadprůměrné, i když lokálně mohou být na našem území velké rozdíly v celkových úhrnech," píší meteorologové na svém webu.

V příštím týdnu se mají nejvyšší denní teploty podle předpovědi pohybovat mezi 17 až 25 stupni Celsia a zpočátku se budou místy objevovat přeháňky, které mají později přejít na většině území Česka v déšť. První prázdninové týdny by podle měsíčního výhledu mohly být opět horké, nejvyšší teploty mohou šplhat až k 30 stupňům Celsia.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je 18 stupňů. Nejchladněji bylo v roce 1978, kdy průměr činil 13,9 stupně Celsia, a zatím nejvyšší průměr 21,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2010.

Průměrný úhrn srážek pro 25. června až 22. července je 81 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 napršelo dosud nejméně v roce 2015, kdy meteorologové naměřili 25 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1997 s úhrnem 204 milimetrů.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu