|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Ostatní
Lékařka z Nemocnice na Bulovce Pavla Kovaříková, doufá, že ji lidé vyslyší 

Nechoďte se k nám zbytečně nakazit. S mírnými příznaky zůstaňte doma, prosí občany vyčerpaná lékařka

18. března 2020 15:36 / Facebook
 3   0
Sociální sítě obletěla fotka, která vyobrazuje krutou realitu nemocničního prostředí v době koronaviru. A to jsme teprve na začátku! Vyčerpaná lékařka vyzývá občany k trpělivosti a soucitu. Navíc prosí, aby asymptomatičtí pacienti nechodili na výtěry.

Globální pandemie sklíčila svět. V Česku zažíváme opatření, které téměř nikdo nepamatuje. Lékaři jsou už teď vyčerpaní. Situaci popsala lékařka z Nemocnice na Bulovce Pavla Kovaříková. Svůj emotivní příběh zveřejnila na Facebooku a doufá, že ji lidé vyslyší.

“Už nemůžem. Nespíme, nejíme, na záchodě jsem nebyla ani nepamatuju. Telefon zvoní prakticky nepřetržitě. Jasně, jako lékaři jsme se upsali náročné práci, věděli jsme do čeho jdeme. Ale tohle je jiné. Tohle je sprint i maraton v jednom – je to hrozně intenzivní zápřah, ale zároveň to trvá dlouho a konec je zatím v nedohlednu,” uvádí svůj příspěvek Pavla Kovaříková z nemocnice na Bulovce a dodává, že i přes veškeré apely médií a nemocnic, lidé bez symptomů stále chodí na výtěry a vystavují se tak mnohem většímu riziku v prostředí, kde se nákaza skutečně může vyskytovat.

“I přes věčné opakování různými médii, aby asymptomatičtí nechodili na výtěry, je jich tu pořád odhadem asi miliarda. Takže znovu - pokud nemáte žádné nebo pouze lehké příznaky, zůstaňte doma, pijte dost tekutin, při teplotě si berte Paralen a vyležte se z toho. Nechápu logiku toho, když lidi, kteří se bojí že by koronavirus mohli mít, přijdou na jediné místo, kde je stoprocentně jasné, že se tam koronavirus vyskytuje,” doplňuje mladá lékařka.

Lidé podle lékařky lžou posádkám sanitek a mají pocit, že tím vyzráli na systém. Jak lékařka uvádí, pozná se, zda pacient příznaky má, či nemá, a navíc se jedná o enormní plýtvání času, který by mohl být věnován někomu, kdo skutečně akutní lékařskou péči právě potřebuje.

Na závěr vyčerpaná doktorka vyzývá občany, aby si na lékařích nevybíjeli svůj vztek a netrpělivost křikem, či urážkami. “Já chápu, že je to pro vás stresová situace, pro mě taky, ale řevem moji efektivitu práce opravdu nezvýšíte. Jasně, jste naštvaní na vládu, považujete jejich opatření za příliš drsná/ nedostatečná / špatně komunikovaná, já to beru, ale uvědomte si, že tady křičíte na chudáka, který se už nevím jak dlouho nevyspal a který má na rozhodnutí premiéra zhruba stejný vliv jako na zítřejší počasí na Srí Lance,” uzavírá MUDr. Pavla Kovaříková z nemocnice na Bulovce. Psali jsme také: Normální život v nedohlednu. Zákazy budou platit déle, než se čekalo.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu