|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
S houbařením nemusíte vůbec otálet 

Vyrazte do přírody, už teď můžete nasbírat spoustu chutných hub

31. března 2019 08:08 / Depositphotos
 7   3
Ačkoli má spousta lidí spojený sběr s hub s podzimními plískanicemi, zkušení houbaři by oponovali. Také v těchto dnech můžete na svých procházkách narazit na velmi povedené kousky, které stojí za to ochutnat.

Pojďte se s námi podívat na některé z nich, které byste neměli určitě minout.

Čirůvka májovka

Jednou z nejpopulárnějších jedlých hub je čirůvka májovka, která poprvé vystrkuje své růžky právě v těchto dnech. Vyskytuje se na travnatých místech, na loukách, stráních, polních cestách, na okrajích lesů i v sadech. Potkáte se s ní také v zahradě nebo třeba v parku, hojně roste pod ovocnými stromy, zejména třešněmi, švestkami, rynglemi či planě rostoucími špendlíky.

Využívají se její bělavé až žlutavé klobouky májovky, které bývají až 10 centimetrů široké, kvalitní je i silná noha. Z této výborné jedlé houby budete mít největší požitek, pokud ji přidáte do smetanové omáčky.

Kačenka česká

Kačenka česká patří k velmi oblíbeným a vyhledávaným jarním druhům hub. Houbaři si ji cení pro její specifickou chuť, která ovšem nesedí úplně každému. Někteří jedinci jsou na tuto houbu alergičtí a nemohou ji v podstatě ani cítit, u někoho zase může vyvolávat zažívací potíže, proto se svým způsobem jedná o kontroverzní houbu.

Kačenky vyrůstají zpravidla od března do dubna a v rámci jedné lokality se objevují po dobu maximálně 14 dnů. Zužitkovávají spad z některých stromů a rostou především pod třešněmi, osikami, jívami a jasany. Jejich výhodou je častý růst ve velmi početných skupinách. Skvěle chutnají v polévkách i pod masem, nemusíte se je bát ani usušit.

Opeňka měnlivá

Opeňka měnlivá roste v početných skupinách na pařezech a kmenech nejrůznějších listnáčů, velmi příjemně voní po ovoci. Setkat se s ní můžete téměř po celý rok, rostou totiž od dubna do prosince. Nejvíce se jim daří na vlhkých stanovištích, především podél vodních toků, v lužních lesích a na dalších podobných místech. 

Patří mezi velmi chutné houby, ale rozhodně by se do jejich sběru neměli pouštět méně zkušení houbaři, protože hrozí jejich záměna za jiné jedovaté druhy. Opeňku určitě využijete do omáček, polévek, gulášů i pod maso. 

Penízovka smrková

Patří k velmi hojným houbám objevujícím se zpravidla na konci zimy nebo počátkem jara. Vyžaduje dostatek vláhy a vyrůstá výhradně ve smrkových lesích tam, kde se rozkládají a tlejí staré šišky. 

Penízovka smrková je řazena k jedlým houbám, které se uplatní v bramborové polévce, pod masem a především v rizotu. Vzhledem k tomu, že se konzumují pouze kloboučky a jedná se o velmi hojné a drobné houby, je vhodné vzít si na jejich sběr nůžky. Její výhodou je, že zaměnit ji za jiný nebezpečný druh houby není pravděpodobné.

Budete-li hledat inspiraci, co dobrého z nasbíraných kousků uvařit, zkuste si přečíst náš další článek. Najdete v něm například recept na velmi chutný slaný pudink.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu