Využijte zbytky zeleniny a vypěstujte si z nich třeba novou úrodu
Odřezky od mrkve, slupky od okurek, zbytky petržele, brokolice a další. To jsou odpady, které vznikají během vaření. A kdo nemá zahradu a kompost, tak s těmito zbytky udělá obvykle jedno. Vyhodí je do popelnice. Přitom právě slupky obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek.
Polévkové koření
Ze slupek či odřezků kořenové zeleniny si můžete vyrobit zdravé domácí polévkové koření bez škodlivého glutamátu. Je to hrozně jednoduché. Zbytky očistěte a nakrájejte je na malé kousky, osolte je, případně ochuťte čerstvými bylinkami. Poté vše rozložte na pečicí plech a sušte v troubě nebo sušičce při 50 °C několik hodin. O tom, jak správně sušit jednotlivé druhy zeleniny a ovoce, jsme psali zde. Hotovou zeleninu pak ještě můžete rozemlít na prášek a polévkové koření máte hotové.
Okurka na slimáky
Pokud loupete okurku, děláte chybu. Její slupka totiž obsahuje velké množství chlorofylu, vitaminy B a C, včetně dalších zdraví prospěšných látek. Nicméně jestli vám slupka vadí a dáváte ji z okurky pryč, zkuste ji ještě využít třeba v kosmetice. Bojuje proti oteklým očím, akné a dalším problémům pleti. Zbytky okurky je možné využít také proti slimákům. V kombinaci s hliníkovým plechem nebo nádobím vytváří chemickou reakci, která slimáky odpuzuje. A stejně dobře se dají použít i košťály od brokolice nebo kedlubny. Jednak je můžete jen tak křoupat místo nezdravých chipsů, nebo je dejte pod maso.
Nová úroda
Zejména ze zbytků kořenové zeleniny si můžete vypěstovat novou úrodu. Jde to z petržele, celeru, mrkve nebo římského kmínu. Vrchní část například mrkve vložte do vody, nádobu je vhodné umístit na parapet či jiné světlé místo, a za několik týdnů se dočkáte čerstvé nati. U celeru nebo římského kmínu použijte spodní část. Taktéž je nejprve umístěte do vody a asi po týdnu zasaďte do substrátu. Jarní cibulku pak můžete pěstovat buď jen ve vodě, nebo ji po čase zasadit do květináče, jakmile výhonky dorostou zhruba 12 centimetrů.