|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Ačokča je rostlina, která je silný antioxidant 

Máte rádi netradiční zeleninu? Vypěstujte si papriookurku

04. dubna 2018 11:18 / Shutterstock
 5   1
Možná, že vás zaujala někde na zahradě zajímavá popínavá rostlina, která má lusky rostoucí nahoru. Není to nic jiného než ačokča nebo-li papriookurka. Jde o druh zeleniny, který má úžasné zdravotní účinky a navíc si ji můžete pěstovat i doma na zahradě.

Ačokča je okurka bolivijských indiánů. Plody podobné okurce, s bílou nahořklou dužinou tvarem připomínají malé papriky se zelenou lesklou slupkou. Uvnitř se nachází bílá vatovitá dužina s dutinou uprostřed, ve které je několik černých semínek. Ačokča se dá nakládat, nakrájet do salátů nebo využít v teplé kuchyni.

Ačokču pěstujeme ze semen

Ačokču lze pěstovat ze semen. A protože potřebuje vlhko a teplo, je dobré si ji předpěstovat na okně, ve fóliovníku nebo ve skleníku a ven může jít až po třech zmrzlých, tedy po 15. květnu. Musíte ji hodně zalévat a hnojit, jinak bude mizerně plodit. Plodit začíná právě v srpnu a pokračuje ještě i v září. Pokud rostlinu nevysadíte venku na záhon, ale budete ji pěstovat ve skleníku, ačokča začne vytvářet plody dříve a budete déle sklízet.

I jako okrasná rostlina

Ačokču můžete využít i jako okrasnou rostlinu, proto ji klidně vysaďte k plotům, altánkům či suchým stromům, které brzy obroste. A pozor, dorůstá až osmimetrové výšky. Volte však takové stanoviště, kde je poměrně teplo během celého dne. Květy jsou pak pastvou pro včely. Tuto zeleninu, stejně jako jiné druhy, můžete pěstovat třeba i na balkoně. Více na toto téma jsme psali zde

Chuť mezi paprikou a okurkou

Český název papriookurka se vyvinul právě z chuti, která je něco mezi paprikou a okurkou. Mladé plody se dají jíst i se semeny, zatímco ze starších plodů je už musíte odstranit. Používají se do polévky či rizota, při přípravě smaženice, leča, plody můžeme plnit masem nebo je zapékat či dusit s další zeleninou. Čerstvé plody ačokči lze použít i do různých salátů, chutnají i nakládané jako okurky či kapie v oleji. Z ačokči můžete vyrobit i vynikající čalamádu.

Silný antioxidant

Ačokča je přírodní antioxidant. V Peru je dodnes používána jako základní potravina a k léčbě řady onemocnění, například dýchacích cest, hypertenze, aterosklerózy, diabetu nebo gastrointestinálních poruch. Plody obsahují pro lidské zdraví důležité hořčiny a dále beta karoten, vitaminy C, B1 a B2. Konzumace malých čerstvých plodů napomáhá metabolismu cukrů a zlepšuje psychickou pohodu.

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu