|  HOBBY
út 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Zahrada
Skořápky vajec obsahují řadu cenných minerálů - hlavně uhličitan vápenatý, fosforečný a hořečnatý. 

Nevylévejte vodu po vaření vajec. Zázračná tekutina plná vápníku dodá vaší zahradě i domácím rostlinkám přírodní hnojivo

21. dubna 2025 15:22 / Depositphotos
 0   0
Velikonoce jsou obdobím, kdy vaříme vajíčka téměř denně. Ať už na barvení, plnění pomazánek nebo do salátů, vajec padne hodně – a tím i velké množství vody, kterou běžně vyléváme do dřezu. Jenže to je velká škoda! Voda po vaření vajec totiž obsahuje cenné minerály, které můžeme znovu využít – a to nejen na zahradě.

Při vaření vajec se z jejich skořápek do vody uvolňuje vápník a další stopové prvky jako hořčík nebo fosfor. Tyto látky jsou zásadní pro zdravý růst rostlin – posilují jejich buněčné stěny, podporují vývoj kořenového systému, kvetení i plodnost.

Zázračná voda plná vápníku

Voda zbylá po uvaření vajec není bezvýznamná tekutina, kterou je třeba nalít do odpadu. Během vaření se do ní totiž z vaječné skořápky vylouhuje spousta výživných látek, jež prospějí rostlinám na zahradě i balkoně. Místo abyste tedy vodu zbytečně vylévali, nechte ji vychladnout a proměňte ji v přírodní hnojivo.

Na co všechno se voda z vařených vajec hodí?

Zálivka pro rajčata a papriky – Pomáhá předejít hnilobě květů způsobené nedostatkem vápníku. Rostliny budou silnější, plody krásně držet tvar a nebudou praskat.

Výživa pro růže a kvetoucí trvalky – Vápník podporuje bohaté kvetení a zvyšuje odolnost rostlin proti škůdcům.

Bylinky v květináčích – Petržel, bazalka nebo pažitka ocení přírodní posilu, obzvlášť pokud rostou v omezeném prostoru.

Pokojové rostliny – Při použití nesolené vody ji můžete přilít i ke klasickým pokojovkám jako jsou zelenec, monstera nebo fíkus.

Jahody a drobné ovoce – Pravidelná zálivka vodou s vápníkem posiluje rostliny a zlepšuje chuť i trvanlivost plodů.

Na kompost – Zalijte vodou z vajec kompost – dodáte mu minerály, které pomáhají procesu rozkladu a vytváří kvalitnější humus.

Na co si dát pozor

  • Voda nesmí být slaná! Pokud jste do vody při vaření vajec přidali sůl, určitě ji do záhonů nebo květináčů nelijte – mohla by půdu spíše poškodit.
  • Nechte ji úplně vychladnout. Horká voda může poškodit kořeny a spálit jemné části rostlin.
  • Nepoužívejte vodu, ve které praskla vejce. Vaječný bílek by mohl znehodnotit substrát a lákat nežádoucí hmyz.

Zahradničení bez odpadu

Používání vody z vaření vajec je skvělým krokem k udržitelnějšímu způsobu života. Zároveň je to krásný příklad tzv. zero waste přístupu – neplýtváme, využíváme maximum a příroda se nám za to odmění. Když spojíte takové drobnosti dohromady, mají ve výsledku velký dopad – na zdraví vašich rostlin, i vaši peněženku.

TIP: Zbytky skořápek nevyhazujte! Rozdrťte je na prášek a smíchejte se zeminou – získáte další skvělý zdroj vápníku. Skořápky navíc odpuzují slimáky, takže pomáhají i jako přírodní ochrana.

Autorský článek

Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu